Πως να βάψετε το σπίτι μόνοι σας, μέρος 2ο

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βάψουν μόνοι τα σπίτια τους. Σήμερα που το κόστος παίζει μεγάλο ρόλο στη συντήρηση ενός σπιτιού πολλοί το αποφασίζουν γλιτώνοντας ένα σημαντικό ποσό χρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε άλλες εργασίες του σπιτιού. Είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, όμως με τις κατάλληλες οδηγίες και προετοιμασία μπορείτε να πετύχετε πολύ όμορφα αποτελέσματα…

Διαβάστετο 2ο μέρος συμβουλών μας για το πως θα βάψετε το σπίτι και αποφύγετε  τα λάθη των “ερασιτεχνών” και αρκετή κούραση.

Πως να βάψετε το σπίτι μόνοι σας, μέρος 2ο

Γενναιόδωρη χρήση της ταινίας ζωγράφου

Ο σωστός τύπος ταινίας μασκαρίσματος είναι απαραίτητος για την επιτυχή ολοκλήρωση του βαψίματος. Η χρήση λανθασμένου είδους ταινίας θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο πάτωμα ή τις επιφάνειες των επίπλων σας, να αφήσει στραβές γραμμές και τελειώματα και υπολείμματα κόλλας στους τοίχους.

Μπορείτε επίσης να βρείτε ταινία ειδικής χρήσης για ορισμένες επιστρώσεις όπως του στόκου. Η πράσινη ή μπλε ταινία λειτουργεί καλύτερα για ευθείες γραμμές και τοίχους, ενώ η κόκκινη είναι καλύτερη για επιφάνειες με υφή (σαγρέ ή πιο τραχιά.

Η ταινία που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχει στερεή κόλλα με βάση το νερό και να είναι ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μην αφήνετε ταινία σε μια επιφάνεια για πολλή ώρα. Θα αρχίσει να κολλάει δυνατά και να ξεφλουδίζει τις επιφάνειες από κάτω της όταν προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε.

Επιλέγοντας τη σωστή γυαλάδα

Για το εσωτερικό έχετε μια επιλογή από πέντε βασικά επίπεδα γυαλάδας της βαφής σας: Flat, Matte, ήπεια ανάγλυφη, σατέν ή Semigloss. Το Flat, το Matte Saten και η ήπεια ανάγλυφη είναι για τοίχους. Το Semigloss είναι για ξύλινη επένδυση.

Όλοι οι τύποι έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Η αναγλυφη έχει χαμηλή γυαλάδα και είναι πιο ανθεκτική από ένα επίπεδο φινίρισμα. Το επίπεδο και ματ κρύβει επίσης μικρές ατέλειες σε τοίχους και οροφές. Το επίπεδο μπορεί να αγγιχθεί. Ματ, σατέν και ημίγυαλιστερό δεν μπορούν. Ένα σατινέ φινίρισμα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για ένα πολυσύχναστο οικογενειακό σπίτι με πολλά χέρια, επειδή καθαρίζεται πιο εύκολα και δεν είναι τόσο γυαλιστερό όσο το Semigloss.

Το επίπεδο χρώμα φαίνεται υπέροχο σε περιοχές με πολύ λιγότερη χρήση. Το ματ είναι λίγο πιο εύκολο να καθαριστεί, αλλά δεν συνιστάται για μια περιοχή υψηλής κυκλοφορίας ή ένα πολυσύχναστο σπίτι με πολλά παιδιά και κατοικίδια.

Πρόληψη της χρωματικής διακύμανσης

Πως να μην έχετε άθελά σας διαφορετικές τονικότητες ενός χρώματος, π.χ. του λευκού.

Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια μιας βαφής των ερασιτεχνών είναι πώς το χρώμα ποικίλλει από τον έναν τοίχο στον άλλο ή ακόμη και στα μισά ενός τοίχου. Αν και πολλοί άνθρωποι που αναλαμβάνουν να βάψουν το σπίτι τους μπορεί να μην το συνειδητοποιήσουν στην αρχή, αυτό γίνεται σύντομα εμφανές αφού στεγνώσει το χρώμα. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Αν έχετε ανοιχτό κουτί όταν βάφετε στα μισά του τοίχου, η διαφορά μπορεί να γίνει αντιληπτή. Μπορείτε να το εξαλείψετε ανακατεύοντας ή «συγκεντρώνοντας» όλο το χρώμα που έχετε μαζί. Αποφύγετε να ξεμείνετε από ένα κουτάκι χρώματος και να αγοράσετε ένα εντελώς νέο κουτί. Προσπαθήστε να αγοράσετε από το ίδιο κατάστημα. Υπολογίστε πόση μπογιά θα χρειαστείτε για το δωμάτιο ή έναν τοίχο και, στη συνέχεια, ανακατέψτε το σε έναν κουβά που να επαρκεί για το βάψιμο ενός ολόκληρου δωματίου.

Μην αγοράζετε στα μέσα ενός βαψίματος χρώματα διαφορετικής εταιρίας και διαφορετικής υφής. Ολοκληρώστε το βάψιμο με ένα πάντα προϊόν.

Δεν αναφερόμαστε σε διαφορετικά χρώματα ανά τοίχο. Αυτό συχνότατα είναι το επιδιωκόμενο. Το να έχετε πολυχρωμία είναι κάτι που εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Εδώ αναφερόμαστε στην ομοιομορφία ενός χρώματος σε έναν τοίχο ή ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Περισσότερα tips στο επόμενο post μας.

share το άρθρο μας

Περισσότερα Tips & Tricks