Πως να βάψετε το σπίτι μόνοι σας, μέρος 1o

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βάψουν μόνοι τα σπίτια τους. Σήμερα που το κόστος παίζει μεγάλο ρόλο στη συντήρηση ενός σπιτιού πολλοί το αποφασίζουν γλιτώνοντας ένα σημαντικό ποσό χρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε άλλες εργασίες του σπιτιού. Είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, όμως με τις κατάλληλες οδηγίες και προετοιμασία μπορείτε να πετύχετε πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Αν και η πρόσληψη ενός επαγγελματία είναι πάντα καλή ιδέα, μπορείτε να βελτιώσετε το αποτέλεσμα ακολουθώντας τις παρακάτω επαγγελματικές συμβουλές. Να θυμάστε ότι οι συμβουλές δεν μπορούν να σας βοηθήσουν ή να αντισταθμίσουν τις καλές τεχνικές ή την εμπειρία των επαγγελματιών μπορούν όμως να σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερα τελικα  αποτελέσματα.

Πως να βάψετε το σπίτι, μόνοι σας

Προετοιμάστε το σπίτι σας

Η προετοιμασία για το βάψιμο του σπιτιού ξεκινά με την αξιολόγηση της κατάστασης του σπιτιού σας και τον προγραμματισμό των υλικών που θα χρειαστείτε. Αφαιρέστε όλα τα χαλαρά χρώματα, τρίψτε τυχόν τραχιά σημεία, δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την επιφάνεια από όλες τις προηγούμενες επιστρώσεις. Εφαρμόστε μια στρώση αστάρι και γεμίστε τυχόν ανοιχτές τρύπες στον τοίχο ή ρωγμές σε προγούμενα στοκαρίσματα. Προετοιμάστε κάθε δωμάτιο αφαιρώντας “ευαίσθητα” έπιπλα. Αυτό περιλαμβάνει και την προστασία των παραθύρων και των χαλιών σας. Μπορείτε να τυλίξετε τα χαλιά σε ρολό ή να τα καλύψετε με πλαστικό για να προστατεύσετε από τυχόν πιτσιλίσματα των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε.

Συγκεντρώστε όσα περισσότερα έπιπλα και υλικά στο κέντρο του δωματίου.  Αυτό θα σας δώσει επαρκή χώρο για εργασία και θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ζημιάς. Είναι επίσης καλή ιδέα να καλύψετε έπιπλα που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τα καθαρά σταγονομάντηλα και τα πλαστικά βαφής λειτουργούν καλά. Έχετε στο χώρο υγρά χαρτομάντηλα. Μπορείτε να τα χρησιμοποίσετε για να καθαρίσετε πιτσιλιές χρώματος πριν αυτές στεγνώσουν.

Καθαρίστε τις βρώμικες επιφάνειες πριν το βάψιμο

Οι βρώμικες επιφάνειες στην κουζίνα για παράδειγμα, μπορεί να εμποδίσουν το χρώμα να δέσει στη επιφάνεια που βάφετε. Το λάδι, η βρωμιά και οι λεκέδες θα δυσκολέψουν τη συγκόλληση του χρώματος με τον τοίχο και μετά από μερικές εβδομάδες, θα παρατηρήσετε το ξεφλούδισμα του χρώματος. Επομένως, χρησιμοποιήστε ένα καλό καθαριστικό ή ακόμη και απογυαλιστικό όπως το TSP για να καθαρίσετε τις βρώμικες περιοχές. Προσοχή στα σημάδια των χεριών γύρω από τους διακόπτες και τα πόμολα της πόρτας.

Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις, με ένα πανί που να μην αφήνει χνούδι. Καλύτερα να ξεκινήσετε από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το στάξιμο υγρών από το καθάρισμα. Μόλις η επιφάνεια είναι καθαρή, μπορείτε να εντοπίσετε στην επιφάνεια του ασταριού ατέλειες και να γεμίσετε όλες τις τρύπες και τις εγκοπές, να τρίψετε την επιφάνεια έως ότου γίνει λεία. Τώρα μπορείτε να αρχίσετε το βάψιμο.

Φροντίστε πάντα να φοράτε γάντια και προστατευτικό γυαλιά. Κοστίζουν ελάχιστα και σας προστατεύουν από μικροατυχήματα.


Περισσότερα tips στο επόμενο post μας.

share το άρθρο μας

Περισσότερα Tips & Tricks