Απολογισμός του Μεγάλου Οδοιπορικού στην Κρήτη – Το Χαμόγελο του Παιδιού

Απολογισμός του Μεγάλου Οδοιπορικού στην Κρήτη με Δωρεάν Δράσεις Ολιστικής  Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης για μικρούς και μεγάλους, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης

 • 4 Εβδομάδες – 4 Νομοί – 25 Σημεία σε όλη την Κρήτη
 • 1173 παιδιά συμμετείχαν στις εξετάσεις Προληπτικής Ιατρικής
 • 640 παιδιά και 56 ενήλικες επιμορφώθηκαν με το πρόγραμμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»

 
Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Artificial Intelligence -eLearning – eCreativity 2024»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεγάλο Οδοιπορικό Δωρεάν Δράσεων Ολιστικής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης που υλοποίησαν σε ολόκληρη στην Κρήτη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, κορυφώνοντας το κοινό οδοιπορικό των δύο φορέων, το οποίο ήδη μετρά αρκετούς σταθμούς στα μήκη και στα πλάτη της Ελλάδας δημιουργώντας για τις κατά τόπους εκπαιδευτικές κοινότητες θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που είναι μετρήσιμος με ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς όρους. Το Οδοιπορικό αφορά σε Δωρεάν Δράσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες σχετίζονται με κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, αφορά σε:

 • Δράσεις Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσηςκαι συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» που έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την καθοδήγηση και με την παιδαγωγική επιμέλεια του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά, στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», που ως στόχο έχει να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως η προαγωγή και η διασφάλιση της υγείας ενηλίκων και παιδιών μέσω προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί διαχρονικά σταθερό υποστηρικτή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Με επίκεντρο τη νέα γενιά, η στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας βασίζεται στους πυλώνες της Υγείας, του Αθλητισμού και της Απασχόλησης, εξυπηρετώντας ουσιαστικές ανάγκες και υλοποιώντας αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Από την έναρξη της δράσης το 2002 μέχρι και σήμερα έχουν υποστηριχθεί περισσότερα από 166.198 παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Κρήτη, στη διάρκεια 4 εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν Ολιστικές Δράσεις σε 25 σημεία των 4 Νομών του νησιού, στο πλαίσιο των οποίων 1.173 παιδιά συμμετείχαν δωρεάν σε εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και 640 παιδιά και 56 ενήλικες συμμετείχαν δωρεάν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

 

Στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής/ Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», η οποία υλοποιείται από το «Χαμόγελο» για μία ακόμη χρονιά, εντασσόμενη στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», με τη συνδρομή πολύτιμων εθελοντών/ριών ιατρών και οδοντιάτρων που παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, εξετάστηκαν δωρεάν 1.173 παιδιά, καθώς επίσης εξήχθησαν σημαντικά ποιοτικά συμπεράσματα. Ενδεικτικά, στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οδοντίατροι παρατήρησαν μείωση των οδοντικών βλαβών των παιδιών στα κέντρα των πόλεων και αύξηση των ορθοδοντικών αναγκών. Όπως συμβαίνει πάντα, τα ποιοτικά πορίσματα που εξήχθησαν από τη δράση κοινοποιήθηκαν στους  τοπικούς Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους, με στόχο την προαγωγή και τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών.

Στο πλαίσιο των Δράσεων Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 640 παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την καθοδήγηση και με την παιδαγωγική επιμέλεια του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης και στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να εξερευνήσουν βιωματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδικτυακό περιβάλλον, να συνεργαστούν, να ανακαλύψουν και να σκεφτούν κριτικά γύρω από θέματα του ψηφιακού κόσμου, όπως είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η προστασία τους. Από τις ποιοτικές αξιολογήσεις που συμπλήρωσαν όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/ριες προκύπτουν αισιόδοξα πορίσματα, καθώς τα παιδιά, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, όχι μόνο διασκέδασαν με τις διαδραστικές δραστηριότητες, αλλά επίσης φάνηκαν να μπορούν να διακρίνουν πώς  μπορούν να διαχειρίζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες με ασφάλεια, καθώς επίσης ποιες είναι οι διαθέσιμες πηγές βοήθειας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν, σε περίπτωση που νιώσουν οποιαδήποτε απειλή στον διαδικτυακό κόσμο.

 

Επίκεντρο αλλά και έναυσμα του Οδοιπορικού στην Κρήτη αποτέλεσε το 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Artificial Intelligence -eLearning – eCreativity 2024» το οποίο διοργάνωσε το Εργαστήριο Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. του Τμ. Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με συνδιοργανωτές, εκτός από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σπουδαίους διεθνείς φορείς όπως το Shanghai international Studies University, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η Microsoft, το Institute of Entrepreneurship Development και η Περιφέρεια Κρήτης. Στο πλαίσιο του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος 5ου Συνεδρίου, μέσα από πληθώρα εισηγήσεων αλλά και βιωματικών εργαστηρίων, μπορέσαμε να γνωρίσουμε την έννοια τηςΑνθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Τ.Ν.). Φανταστήκαμε, δηλαδή, μία Τεχνητή Νοημοσύνη που δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά να υποστηρίξει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους, στην «αέναη προσπάθειά τους για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, την κοινωνική ευημερία και τη συνοχή, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» (Π. Αναστασιάδης, Παν. Κρήτης, Εργαστήριο Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.). Είδαμε την Τ.Ν. ως μία ευκαιρία για την εκπαίδευση, ως ένα εργαλείο που θα μπορέσει να συμβάλει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης (J. Sofia HU, Shanghai international Studies University), στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, τόσο των μαθητών/ριών όσο και των εκπαιδευτικών (Β. Κατσούρος, Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ»), αλλά και στην καλλιέργεια κρίσιμων κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως είναι η αυτορρύθμιση και η κοινωνική χειραφέτηση (Π. Αναστασιάδης). Εξοικειωθήκαμε με τη Γενετική Τ.Ν. (Ε. Ψάλτη, Microsoft Azure), με την Παραγωγική Τ.Ν. (Β. Κατσούρος, Ε.Κ. «ΑΘΗΝΑ»), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σχεδόν από όλους/ες τους/ις εισηγητές/ριες, στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας προς τη σημασία των προσωπικών δεδομένων, της ορθής διαχείρισής τους και της προστασίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα κεντρικά βιωματικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Συνεδρίου ήταν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Εργαστήριο Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α., το οποίο υλοποιήθηκε στον χώρο του Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που στάθμευσε στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου για τις ημέρες του Συνεδρίου.

 

Το Οδοιπορικό Δωρεάν Δράσεων Ολιστικής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης, το οποίο είχε προ-ανακοινωθεί τον Νοέμβριο 2023 κατά την ημέρα υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,μετρά πλέον 11 σταθμούς (Κέα, Κορωπί Αττικής, Καλαμάτα, Κεντρική Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Λάρισα, Νομός Ηρακλείου, Νομός Λασιθίου, Νομός Ρεθύμνης και Νομός Χανίων) και ήδη σχεδιάζει τους επόμενους προορισμούς του για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) ευχαριστούν από καρδιάς για τη συνεργασία:

 • Την 7η ΥΠΕ Κρήτης
 • Τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου
 • Τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λασιθίου
 • Τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Χανίων
 • Τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου
 • Τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου
 • Τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου
 • Τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου
 • Τον Ιατρικό Σύλλογο Σητείας
 • Τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδος
 • Τον Δήμο Αγίου Νικολάου
 • Τον Δήμο Φαιστού
 • Τον Δήμο Ρεθύμνου
 • Τον Δήμο Αμαρίου
 • Τον Δήμο Ανωγείων
 • Τον Δήμο Μυλοποτάμου
 • Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου
 • Τον Δήμο Χανίων
 • Τον Δήμο Αποκορώνου
 • Τον Δήμο Πλατανιά
 • Τον Δήμο Ιεράπετρας
 • Τον Δήμο Σητείας
 • Το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
 • Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
 • Τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου
 • Το Τμήμα Τροχαίας Χανίων


Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς:

 • Την Εταιρία Minoan Lines S.A.
 • Το Ξενοδοχείο Irini Hotel, Ηράκλειο
 • To Ξενοδοχείο Akali Hotel, Χανιά
 • Το Ξενοδοχείο Kyma Suites Beach Hotel, Ρέθυμνο
 • Το Ξενοδοχείο Ikones Seafront Luxury Suites, Ρέθυμνο
 • Το Ξενοδοχείο Liberty Hotel, Ρέθυμνο
 • Το Ξενοδοχείο Porto Aquila, Ρέθυμνο
 • Το Ξενοδοχείο Elina Hotel Apartments, Ρέθυμνο
 • Εστιατόριο Άκρως Οικογενειακόν, Ρέθυμνο


Επίσης, ευχαριστεί από καρδιάς τους πολύτιμους εθελοντές ιατρούς και οδοντιάτρους που παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής/ Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» συγκεκριμένα, εξετάζοντας με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη κάθε ένα παιδί ξεχωριστά.

Νομός Χανίων

Νομός Ηρακλείου

Copyright: Το Χαμόγελο του Παιδιού
Άρθρο: Εδώ

share το άρθρο μας

Περισσότερα Tips & Tricks