Πρόγραμμα StreetArt-Δημόσιες Τοιχογραφίες – Ναύπλιο, 2021

Πρόγραμμα StreetArt-Δημόσιες Τοιχογραφίες - Ναύπλιο, 2021

1Ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης
Πρόγραμμα StreetArt-Δημόσιες Τοιχογραφίες
Δήμος Ναυπλίου – UrbanAct
Ναύπλιο, 2021

Αγαπητοί φίλοι-ες

H πρώτη δημόσια τοιχογραφία στην πόλη του Ναυπλίου, ενταγμένη στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, ολοκληρώθηκε σε επιφάνεια του 1ου Λυκείου,

Η θεματική της τοιχογραφίας παραπέμπει στην προσωπογραφία του ποιητή Νίκου Καρούζου, και υλοποιήθηκε μέσα από την ιδιαίτερη τεχνική και αισθητική του streetartist KΕΖ.

Η τοιχογραφία ανοίγει την «αυλαία» για το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα streetart-δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη του Ναυπλίου, το οποίο αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Ναυπλίου, του ΔΟΠΠΑΤ και της UrbanAct, με την επιμέλεια της επιμελήτριας και  ιστορικού τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου.

Όπως αναφέρει η ίδια: «η ιστορία ως παλίμψηστο ιδεών όπου η μία αφήγηση χτίζεται επάνω στην άλλη, δημιουργεί το πολυποίκιλτο υφαντό που ονομάζουμε κουλτούρα. 

Ο Ναυπλιώτης Νίκος Καρούζος υπήρξε ο αρχετυπικός μοντερνιστής ποιητής, που όμως διέρρηξε με τόλμη την ψυχρή επιφάνεια του φορμαλισμού του. Η απεικόνιση του στον τοίχο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου από την UrbanAct, και συγκεκριμένα από τον streetartist KEZ αποτίει φόρο τιμής σε έναν ποιητή που έδωσε λόγο ύπαρξης σε ένα νέο εικονογραφικό (λόγω του ότι τα έργα του δημιουργούν πρωτίστως εικόνες) ιδίωμα, που εμψύχωσε τον ελληνικό μοντερνισμό με στίξη και αμφισβήτηση. 

Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου αποτελεί ένα δημιούργημα του μεγάλου Κωνσταντινουπολίτη μοντερνιστή αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Ο Καραντινός είχε αναπτύξει δημιουργικές συνέργειες με καλλιτέχνες της εποχής του όπως ο Γιώργος Ζογγολόπουλος. Επίσης υπήρξε επίσης ένας οραματικός δημιουργός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, που περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά σχολικών κτηρίων, αναφέρεται συχνά στον κίνδυνο που διατρέχει η αρχιτεκτονική να μεταβληθεί σε μια Ακαδημία του μοντέρνου, ως συνέπεια της ελλιπούς ανταπόκρισης στις κοινωνικές της ανάγκες.

Η γεμάτη σεβασμό παρέμβαση στην «επιδερμίδα» του κτηρίου του Καραντινού, ενός σχολείου-φυτώριου εκπαίδευσης και πνευματικής τροφής, μέσα από την οραματική απεικόνιση της προσωπογραφίας του Νίκου Καρούζου από το χέρι του KEZ, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες street artists, στα πλαίσια του νέου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, του 1ου Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης Ναυπλίου, συνθέτει μία ελεγειακή τιμητική πραγματεία στους ανθρώπους και στις ιδέες που προχώρησαν προς τα μπρος και εξύψωσαν την αξία της νεώτερης, πρωτοποριακής Ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας. Ο Δήμος Ναυπλίου και ο ΔΟΠΠΑΤ στέκεται σταθερά αρωγός σε αυτήν την ευαγή προσπάθεια.

Ο ποιητής-καλλιτέχνης Νίκος Καρούζος, αυτός που πίστεψε στα χρυσάνθεμα και ορκίστηκε στη χλόη, δεν θωρεί τη ζωγραφική έκφραση ως μίμηση αλλά ως μία σημαίνουσα ποιητική πράξη. Μία πράξη αντίστασης και ελευθερίας.

Και αγάπης. Μιας αγάπης με μαλακά περιγράμματα κόντρα στη σκληρότητα όλων όσων διάγουν μακριά από την αγάπη.

Και μέσα από τα σπρέι και τα πινέλα του ΚΕΖ, η τέχνη του Καρούζου κατρακυλά, σαν γιγάντια σταγόνα από κυανά και κόκκινα δάκρυα, στο Μεγαλείο. Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην Κοιτίδα του πολιτισμού.

Μέσα στη φύση της ανθρώπινης κατάστασης, κεντούσε τα λόγια του ο ποιητής, και όταν ολοκλήρωνε τη μοναχική του περιήγηση στις περιοχές που σύχναζαν οι καθημαγμένοι ερασιτέχνες του Πραγματικού, που τόσο αγαπούσε να μελετάει, τότε έσταζαν τα μελάνια του γλυκό πιοτο πολύχρωμο σκοτάδι, εκείνες τις ώρες που η μοναξιά απειλεί με ένα μαχαίρι γεμάτο σιωπή. 

Η αποτύπωση της μορφής του, ως πορτρέτο της ύλης αυτού του σπάνιου πνεύματος, από τους δημιουργούς της UrbanAct, μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης που τον γαλούχησε, στον τοίχο-καμβά μίας παιδαγωγικής μήτρας, είναι μια ύψιστη πράξη αντανάκλασης της παιδευτικής δύναμης της Ποίησης, που εξυψώνει και εξυμνεί την ίδια τη Ζωή.»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Ναυπλίου και του ΔΟΠΠΑΤ και την υποστήριξη των χορηγών Flame, Rollex και Lifo.

Δείτε το POST στη σελίδα μας στο Facebook!

Μοιραστείτε το άρθρο μας!

Το Blog της Rollex